Normal şartlarda vücudumuzdaki yaralar 3-4 hafta içinde belirgin iyileşme eğilimi gösterirler. Ancak 4-6 hafta geçtiği halde iyileşme eğilimi geciken veya hiç iyileşmeyen yaralara kronik yaralar denir.
Bunlar genellikle yara bölgesini hissetmeyen yatalak ve felçli hastalarda görülebildiği gibi kan damarı tıkanıklığı, şeker (diyabet) hastalığı, romatizmal hastalıklarda da sık görülür. Bu yaraların kapatılmasında mümkünse sebep olan durumların desteklenmesi, ilave olarak da plastik cerrahi teknikleri olan deri greftleri (deri yamaları) ve deri flepleri (doku aktarımı) ile yaraların kapatılması sağlanmaktadır.
Kronik yaraların genellikle plastik cerrahinin en zor uğraş alanlarından biri olduğu akılda tutulmalıdır. Kliniğimizde bu yaralar ile ilgili plastik cerrahi uygulamaları yapmaktadır.
Diyabetik ve Ayak Yaraları Tedavisi
Diyabetik ayak yaraları pansumanla ve cerrahi olarak çeşitli girişimlerle tedavi edilir. Pansumanlarla izlemin yeterli olmadığı, dolaşımın bozulduğu, enfeksiyonun arttığı, kabukların oluştuğu durumlarda cerrahi girişimler gerekmektedir. Enfekte olan ayak yaraları mikropların çevreye ve kana karışması ile sizin sağlığınızı tehdit eder boyutlara (genel sepsis tablosu gibi) gelebilir, bu durumlarda acil cerrahi girişim ile yara debridmanı düşünülebilir.
Tedavide cerrahi girişim ve sonrasında uzun süreli endokrinoloji, fizik tedavi ve kalp damar cerrahisi takibi gerekebilir.
Yara iyileşmesini olumsuz etkilediği için ameliyattan en az 15 gün öncesinden sigara bırakılmalıdır. Ameliyat öncesi ve sonrası kan şekerlerinin normal sınırlarda seyretmesi sağlanmalıdır.